Bejelentkezés
| Regisztráció|

Elfelejtettem a jelszavam
Kosár
0 tétel: 0 HUF
A kosár jelenleg üres.
Kosár részletes tartalma, vásárlás »
Termékcsoportok Összes

Változás a vásárlók könyvében!

2019.04.24.

Az adatvédelmi előírásoknak megfelelően újította meg a vásárlók könyvét a Pátria

Már a GDPR-salátatörvény rendelkezéseinek megfelelő vásárlók könyve kapható a Pátria Papír szaküzletekben és webáruházban. A jogszabályváltozás ugyan nem kötelezi a kereskedőket a nyomtatvány cseréjére, mindössze annyit ír elő - a személyes adatok védelme érdekében, azaz hogy jogosulatlan személy ne férjen hozzá a korábbi bejegyzésekhez és a bejegyzők név- és lakcímadataihoz -, hogy a bejegyzést követően haladéktalanul el kell távolítani a panaszt vagy javaslatot tartalmazó oldalt, azt elzártan, a folyamatos sorszámozás rendjének megfelelően kell a továbbiakban megőrizni, illetve hatósági felszólításra rendelkezésre bocsátani.

A fenti rendelkezések betartása esetén tehát a kereskedőknek nem szükséges cserélniük az eddig használt vásárlók könyvét, a korábbi Pátriás nyomtatvány a továbbiakban is alkalmazható. Amennyiben azonban mégis a csere mellett döntenek vagy esetleg az előző betelt, úgy a Pátriánál már a „GDPR-kompatibilis”, az adatvédelmi rendelkezéseknek minden szempontból megfelelő nyomtatványt szerezhetik be.

A korábbitól eltérően az új változatban már nem csak a vásárlónál maradó első példány perforált, hanem a nyomtatvány minden lapja kitéphető. Így az összes oldal könnyűszerrel eltávolítható, és a tőpéldány a válaszlevéllel együtt tárolható. Szintén újítás a hátsó borítón elhelyezett táblázat, amelyben feltüntethetjük a kitépett példány sorszámát, dátumát és az ügyet intéző kolléga aláírását.

Mint ismeretes, a 2005. évi kereskedelmi törvény írja elő, hogy az üzletekben jól látható és könnyen hozzáférhető, vagyis kérés nélkül is elérhető helyen kell elhelyezni a jegyző által hitelesített, folyamatosan számozott oldalú vásárlók könyvét. A nyomtatványba az üzlet működésével, az ott folytatott kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos panaszaikat és javaslataikat jegyezhetik be a vásárlók, akiket tilos e jog gyakorlásában megakadályozni vagy befolyásolni.